Chyba nie ma prostszych pulpecików do przyrządzenia. Mięsa nie trzeba doprawiać, bo już jest doprawione. Dodajemy pomidory, dusimy i doprawiamy. Tak przyrządzone pulpeciki są świetnym, szybkim obiadem i gdy znudzi się Wam stanie w kuchni to warto się skusić. Polecam! Moja córka oszalała na punkcie tych „kuleczek”.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • ok. 450g surowej kiełbasy, używamy ulubionej
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • pieprz
  • sól, opcjonalnie
  • oregano
  • bazylia, świeża lub suszona
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki cukru, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli z kiełbasy wyciskamy kulki wielkości orzecha włoskiego bezpośrednio na patelnię. Całość podsmażamy przez chwilę, aż kiełbasa zacznie się zarumieniać. Dodajemy pomidory z puszki, szczyptę oregano i bazylii, następnie dalej dusimy pulpeciki pod przykryciem jakieś 10 minut.
  2. Pod koniec duszenia sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (jeśli pomidory były bardzo kwaśne). Posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z makaronem. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!