Śniadanie na słodko. Puszysty omlet i świeże maliny. Wszystko zapieczone. Podajemy gorący, posypany cukrem pudrem i sosem z malin. Prosto i smacznie, dlatego polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1,5 szklanki malin
- masło do posmarowania formy
- 1 szklanka malin
Przygotowanie
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę i delikatnie mieszamy.
- Masę przelewamy na rozgrzaną z masłem patelnię (taką którą później możemy wsadzić do piekarnika) o średnicy ok. 25–28 cm. Na wierzchu układamy maliny i smażymy omlet na średnim ogniu przez 4–5 minut. Później przekładamy go do rozgrzanego piekarnika do 160ºC i pieczemy kolejne 10–15 minut, aż omlet ładnie się zarumieni. Wyjmujemy i podajemy natychmiast.
- Omlet możemy również upiec, jeśli nie posiadamy odpowiedniej patelni. Formę do tarty smarujemy masłem i wylewamy masę. Omlet pieczemy w temperaturze 170ºC przez 10 minut i później dopiekamy go w 160ºC.
- Omlet możemy posypać dodatkowo cukrem pudrem i polać sosem malinowym. Wystarczy rozgnieść kilka malin z odrobiną cukru. Smacznego!
Omlet możemy zrobić również z jagodami.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!