Za sernikiem na zimno nie przepadam, ale jak to bywa od każdej reguły są wyjątki i ten sernik jest właśnie takim wyjątkiem. Robi się go bardzo szybko i jest naprawdę łatwy. Wprowadziłam kilka drobnych zmian i zapewniam Was, że sernik jest pyszny. Delikatny i kremowy. Polecam! Przepis z tego bloga.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Masa serowa

  • 350g serka kremowego, np. philadelphia lub zmielonego sera do serników
  • 300ml śmietany kremówki 36%
  • 180g białej czekolady plus do dekoracji
  • 100g batonika toblerone lub innego z orzechami
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Spód

  • 160g ciastek digestive
  • 50g roztopionego masła

Przygotowanie

  1. Spód i boki tortownicy (średnica 20 cm) wykładamy pergaminem. Ciastka wkładamy do torebki foliowej i bardzo drobno kruszymy,można je rozwałkować. Dodajemy do ciastek stopione masło, mieszamy i wykładamy na spód tortownicy. Równo rozprowadzamy, lekko ubijamy i wkładamy do lodówki na 30 minut, aby spód się schłodził.
  2. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami serek, następnie rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej i wanilię. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy bardzo drobno posiekany batonik i mieszamy. Masę serową wykładamy na spód i wyrównujemy.
  3. Sernik schładzamy przez kilka godzin w lodówce lub przez całą noc. Dekorujemy wiórkami z czekolady. Smacznego!

Polecam użycie serka philadelphia lub podobnego, czyli lekko słonego. To ten serek nadaje smak całości.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!