Ten przepis jest mi znany od dawna. Pamiętam, że jako mała dziewczynka pomagałam mamie je przygotowywać. Proste, delikatne, chrupiące jabłko w środku…każdy je zna… Pamiętam dokładnie ten zapach… Nic się nie zmieniło… Może poza moim wiekiem, ale racuchy smakują tak samo.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 3 duże łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 2 szklanki wody gazowanej
- 1,5 szklanki mleka lub mleka zsiadłego
- szczypta soli
- 8 jabłek, twardych i kwaśnych
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier, szczyptę soli, jajka, śmietanę i sodę. Wlewamy wodę gazowaną, i dokładnie mieszamy, aż nie będzie grudek, ciasto powinno być dość gęste, dlatego dolewamy mleko, lub mleko zsiadłe do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja użyłam mleko i wlałam go ok. 1,5 szklanki.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki a później na plasterki, lub jak kto lubi. Wymieszać z ciastem.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, i nakładamy ciasto, dwie duże łyżki na jeden placek. Smażymy po obu stronach na złoty kolor, osączamy z tłuszczu (można je ułożyć na ręczniku papierowym), posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!
Jest to przepis na dużą porcję, ok. 20–22 racuchy. Można zmniejszyć porcję lub połowę ciasta zostawić w lodówce do usmażenia następnego dnia. Zwykle tak robię.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!