Jest to przepis na klasyczną i bardzo prostą roladę. Mięso wieprzowe, delikatnie przyprawione i faszerowane jakiem na twardo. Całości, smaku dodaje boczek wędzony, którym to rolada została obłożona. Polecam, szczególnie na zimno jako przekąskę.
Składniki
- 400g mięsa wieprzowego, np. łopatki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka, kajzerka
- sól
- pieprz
- 4 jajka
- 4 plastry boczku
Przygotowanie
- 3 jajka gotujemy na twardo.
- Do mięsa dodajemy: posiekaną drobno cebulę, 1 jajko, starty czosnek i bułkę (wcześniej namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą). Całość dokładnie wyrabiamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Doprawione mięso rozkładamy na arkuszu pergaminu i formujemy prostokąt ok. 28 x 20 cm, na środku rozkładamy połówki jajek, wzdłuż dłuższego boku. Zostawiamy po wolnym 1 cm z każdej strony. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie pergaminem. Staramy się zwinąć ją jak najściślej. Po zwinięciu boki zalepiamy mięsem tak, aby nie było widać jajek.
- Roladę przekładamy na folię aluminiową, na wierzchu układamy plastry boczku (połówki) i zawijamy dość ścisło. Układamy na blaszce, boczkiem do góry.
- Pieczemy w temperaturze 175°C, przez 20 minut, wyjmujemy i odwijamy z folii. Roladę dopiekamy jeszcze 10 do 15 minut, boczek powinien lekko się zarumienić. Wyjmujemy roladę i studzimy, najlepiej przez noc w lodówce. Smacznego!
Roladę możemy całą zawinąć w boczek, zwiększamy wtedy jego ilość 2 razy.