Jeśli mam połączyć piwo Książęce Korzenne Aromatyczne z jedzeniem to nie będzie to nic innego jak prosta kanapka z mięsem, wcześniej zamarynowanym w tymże piwie. Jeśli do tego dodamy sposób przyrządzenia tego mięsa, uzyskamy idealną kanapkę! Więcej na ten temat na BLOGU, zapraszam!
Składniki
Marynata
- ok. 1 kg łopatki wieprzowej
- 200 ml piwa książęce korzenne aromatyczne
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 goździki
- gałka muszkatołowa, świeżo starta
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku, w łupinkach
Duszona cebula
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sos z pieczenia mięsa
Przygotowanie
- Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo korzenne, dodajemy cukier, rozgniecione ziele angielskie, startą gałkę, goździki, rozgnieciony czosnek (w łupinach) i cebulę pokrojoną w ósemki. Mieszamy i wkładamy mięso. Dokładnie obtaczamy kilka razy w marynacie, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
- Zamarynowane mięso przykrywamy podwójną folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 90ºC. Pieczemy minimum 9 godzin. W trakcie pieczenia nie zaglądamy do mięsa. Po 9 godzinach sprawdzamy widelcem czy mięso łatwo się rozpada, jeśli nie to wydłużamy czas pieczenia o jeszcze godzinę. Upieczone mięso odstawiamy, aby odpoczęło, następnie rwiemy na kawałki używając dwóch widelców lub palcami.
- Duszona cebula. Gdy mięso odpoczywa 2 cebule kroimy w piórka. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy cebule na wolnym ogniu, aż się zeszkli. Dodajemy sos z pieczenia mięsa (wcześniej przecieramy go przez sito, razem z czosnkiem i cebulą), cukier i dusimy cebulę, aż będzie miękka a sos się zredukuje o połowę. Cebula powinna być w niewielkiej ilości sosu.
- Kanapka. Bułkę kroimy na pół, podgrzewamy w piekarniku. Na gorącą układamy cebulę, kawałki mięsa i opcjonalnie ogórka kiszonego. Przykrywamy i podajemy, najlepiej ze szklanką zimnego piwa Książęcego Korzennego Aromatycznego, czyli tego samego w którym piekliśmy mięso. Podajemy natychmiast. Więcej na ten temat można przeczytać na BLOGU. Polecam!