Jest to prosty przepis na ryż z mlekiem kokosowym. Pasuje do różnych tajskich potraw mięsnych, może być podstawą do smażonego ryżu z warzywami, ale sam również smakuje świetnie. Ryż ten, po tajsku zwany khao mun, jest prosty do przyrządzenia, lekko słodki i lekko kokosowy. Ważne by dosłownie trzymać się przepisu, a wtedy na pewno się uda. Przepis na podstawie książki „Łatwa kuchnia tajska”, mój ulubiony.
Składniki
- biały długoziarnisty ryż – odmierzamy w miarce do poziomu 400ml
- 400 ml mleka kokosowego
- 300 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
- Umieszczamy ryż w dużej misce i płuczemy kilkakrotnie w wodzie, aż będzie klarowna, odcedzamy.
- Wkładamy do garnka wraz z mlekiem kokosowym, wodą, solą i cukrem, mieszamy i wstawiamy na ogień. Gdy się zagotuje, ustawiamy jak najmniejszy ogień, przykrywamy szczelnie i ogrzewamy przez 10 do 15 minut, bez mieszania!
- Po tym czasie, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut (nawet gdy wyda nam się niedogotowany).
- Ryż powinien być sypki, delikatnie twardy w środku. Smacznego!
Ryż na dnie może być przyrumieniony, ale to jest całkiem normalne, nawet dodaje smaku.
Tak ugotowany ryż to dodatek w tajskiej kuchni do wielu potraw, np. podajemy go z tajskim grillowanym kurczakiem.