Jest to jedna z lepszych sałatek ze śledziem jaką kiedykolwiek jadłam, ale może nie jadłam zbyt wielu? Ta sałatka jest idealna jako samodzielne danie. Dużo świeżego koperku dodaje fajnego aromatu i smaku.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 3 filety śledzi w oleju, ok. 250 g
- ok. 800g młodych ziemniaków, ugotowanych
- 3–4 korniszony
- 1 cebula czerwona
- garść posiekanego koperku
- majonez
- kwaśna śmietana
- 1–2 łyżeczki chrzanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w bardzo cienkie piórka, lekko solimy i odstawiamy na 30 minut, aby lekko zmiękła.
- Śledzia płuczemy z oleju i moczymy przez chwilę w wodzie, nie będzie taki słony, dokładnie wycieramy przed krojeniem.
- Do cebuli dodajemy pokrojonego korniszona w kostkę lub paseczki, posiekany koper i pokrojonego w kostkę śledzia (grubość taka jak lubimy). Wszystko mieszamy.
- Ugotowane ziemniaki kroimy na pół lub na ćwiartki (zależy od ich wielkości) i dodajemy do już pokrojonych składników.
- Sałatkę doprawiamy majonezem i śmietaną w równych proporcjach, dodajemy chrzan, pieprz i jeśli trzeba jeszcze dosalamy, pamiętając, że sałatka jest już słona od śledzia.
- Sałatkę odstawiamy na minimum 1 godzinę, aby wszystkie składniki się przegryzły. Smacznego!
Majonezu i śmietany dodajemy w takiej ilości aby składniki się tylko połączyły.
Ziemniaki możemy obrać przed gotowaniem, ale jeśli są młode wystarczy je wyszorować.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!