W dzieciństwie jadłam fasolkę tylko w jednym wydaniu, ugotowaną i polaną bułką z masłem. Teraz lubię ją wykorzystywać również na inne sposoby, np. w zapiekankach lub sałatkach. Ten przepis jest banalnie prosty, a sałatka lekka i smaczna. Świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1 paczka fasolki szparagowej, ok. 250g
- 2 średnie pomidory lub 8 koktajlowych
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 mały ząbek czosnku, opcjonalnie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- natka pietruszki
Przygotowanie
- Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Gotujemy przez kilka minut. Ma być ciągle sprężysta i jędrna. Przekładamy na sito i płuczemy zimną wodą. Fasolka zachowa ładny kolor i zatrzymamy proces gotowania.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka, dodajemy starty czosnek, pokrojone w ćwiartki (lub mniejsze kawałki) pomidory, a jeśli używamy koktajlowych kroimy je na pół oraz fasolkę przekrojoną na pół.
- Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy oliwę z oliwek i ocet. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podajemy od razu. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!