Jedna z lepszych sałatek ziemniaczanych jakie jadłam. Wydaje się lekka i orzeźwiająca, chyba za sprawą sosu do niej. W tak upalne dni ma to duże znaczenie. U mnie zagości na dłużej. Wam też szczerze polecam. Przepis z Lawendowego Domu, pycha…
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- ok. 500g młodych ziemniaków
- 4 ogórki małosolne (użyłam kiszonych)
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczka koperku, posiekanego
- 1/2 pęczka dymki, pokrojonej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki oleju
- sok z połowy cytryny
- sól
Przygotowanie
- Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ostudzeniu kroimy w plasterki.
- Cebulę kroimy w drobne piórka, ogórki bardzo cienkie plasterki, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy dymkę () i koperek.
- Musztardę i miód mieszamy następnie powoli dolewamy olej i sok z cytryny (proponuję stopniowo do smaku). Sos wlewamy do sałatki, lekko solimy całość i delikatnie mieszamy.
- Sałatkę wstawiamy do lodówki. Podajemy lekko schłodzoną. Smacznego!
Źródło: „Lawendowy Dom”
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!