Ten Sernik sprawił, że pokochałam serniki i jest on zdecydowanie moim ulubionym. Ma coś z prostego sernika krakowskiego. Czujemy smak sera, który wystarczy, że będzie raz zmielony. Zamiast różnych aromatycznych dodatków smakowych mamy w nim skórkę i sok z pomarańczy. Sernik jest wilgotny i naprawdę rozpływa się w ustach, a uzupełniony lukrem i kandyzowaną skórką jest bajeczny. Przepis idealny na święta, bo smakuje wykwintnie. Idealny zawsze wtedy gdy mamy ochotę na coś smacznego, co uraduje nasze podniebienia.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Sernik

  • 800g zmielonego białego sera
  • 50g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • 100g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 pomarańcze

Ciasto kruche na spód

  • 300g mąki pszennej
  • 200g cukru pudru
  • 200g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z jednej pomarańczy lub jednej cytryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania

Przygotowanie

  1. Spód. Do miski dajemy przesianą mąkę, cukier puder, sól, żółtka śmietanę i posiekane masło. Rozcieramy szybko palcami i zagniatamy jednolite ciasto. Dobrze, aby nasze ręce były zimne (możemy je schłodzić pod zimną wodą). Formuję kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut, do godziny.
  2. Wyjmujemy ciasto i wałkujemy na grubość 0,5cm. Wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i oprószoną blaszkę 20 x 20 cm lub tortownicę o średnicy 23–25 cm. Ciasto powinno lekko zachodzić na boki blaszki. Nakłuwamy je widelcem i podpiekamy spód ok. 10 minut w temp 180°C.
  3. Masa serowa. Ser ucieramy z masłem, śmietaną, budyniem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do masy serowej. Dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i startą skórkę. Mieszamy masę. Jeśli okaże się za mało słodka możemy dodać 2-3 łyżki cukru pudru. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na podpieczony zimny kruchy spód.
  4. Opcjonalnie: z reszty ciasta kruchego układamy kratkę na wierzchu sernika, tak jak w tradycyjnym krakowskim serniku. Ja omijam ten etap, gdyż w tym przepisie jest dodany sok pomarańczowy, przez co masa jest dużo rzadsza. Z reszty ciasta kruchego wycinam ciasteczka.
  5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy ok. 20 minut i zmniejszamy temperaturę do 140°C, dopiekamy sernik przez kolejne 35–40 minut. Powinien się lekko zrumienić na wierzchu. Wyłączamy piekarnik i otwieramy. Po 15 minutach wyjmujemy sernik z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Lukier. Cukier puder miksujemy z sokiem i smarujemy lukrem zimny sernik, posypujemy skórką kandyzowaną. Kroimy gdy lukier zastygnie. Smacznego!

Jeśli lukier wyszedł za gęsty można dodać więcej soku, jeśli zbyt rzadki należy dodać więc cukru pudru.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!