Sernik truskawkowy, bez pieczenia. Smakuje jak delikatna pianka połączona z galaretką truskawkową. Jeśli nie korzystamy z przepisu w sezonie na truskawki świeże, możemy użyć mrożonych. Wyjdzie równie pyszny!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Masa serowa
- 250g serka mascarpone
- 150g serka philadelphia
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
- 50g cukru
- 200g truskawek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Spód
- 200g ciasteczek digestive
- 60g masła
- 2 łyżki cukru
Galaretka
- 200g truskawek
- 150 ml wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie
- Spód. Ciasteczka dokładnie kruszymy. Dodajemy do nich cukier i rozpuszczone masło. Spód tortownicy (średnica 20 cm) wykładamy pergaminem i przesypujemy do niej mieszankę na spód. Masę rozprowadzamy równomiernie, ale tak aby zachodziła na boki tortownicy. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki, aby spód się schłodził.
- Masa serowa. Żelatynę zalewamy wodą i 4 łyżkami śmietany kremówki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy. Po kilku minutach rozpuszczamy napęczniałą żelatynę w kąpieli wodnej. Obydwa sery i wanilię łączymy razem. Truskawki miksujemy z cukrem i dodajemy do sera. Całość mieszamy dokładnie. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywny krem.
- Do masy serowo-truskawkowej dodajemy rozpuszczoną żelatynę i etapami ubitą śmietanę. Gdy całość jest dokładnie wymieszana przelewamy masę serową na schłodzony spód. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki, na ok. 1 godzinę.
- Galaretka. Żelatynę mieszamy z 2–3 łyżkami wody. Truskawki rozgniatamy widelcem, tak żeby puściły sok lub miksujemy. Dodajemy cukier i resztę wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Do gorących truskawek dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Lekko schładzamy.
- Schłodzoną galaretkę wylewamy na również schłodzony już sernik i odstawiamy do lodówki na minimum 2–3 godziny lub na noc. Przed wyjęciem sernika z tortownicy, mokrym i gorącym nożem odcinamy sernik od rantu tortownicy. Smacznego!
Możemy użyć mrożonych truskawek.
Żelatynę możemy zastawić agarem, uzyskamy wegetariańską wersję.
Przepis bierze udział w akcji: Owocowe szaleństwo.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!