Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie, prosty kremowy, wyraźny w smaku sernik. Ten przepis na sernik nowojorski jest kwintesencją pysznego deseru na co dzień i gdy mamy gości. Świetnym dodatkiem były karmelizowane owoce – użyłam nektarynek. Przepisu szukałam u źródła i znalazłam w „Good Food” (BBC Magazyn).
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Masa serowa
- 750g zmielonego białego sera
- 218g cukru trzcinowego, jasnego
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- 200g kremu fraiche, może być kwaśna śmietana
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka starta z jednej cytryny
Spód
- 70g masła
- 160g ciastek digestive, mogą być maślane herbatniki
- 2 łyżki kakao, opcjonalnie
Karmelizowane Nektarynki
- 140g cukru trzcinowego – jasnego
- 3–4 sztuki nektarynek
- 5 łyżek wody
- 25g masła
- wanilia
Przygotowanie
- Spód. Ciastka wkładamy do torebki foliowej i kruszymy. Dodajemy kakao i roztopione masło, mieszamy i wsypujemy na dno tortownicy o średnicy 23–25 cm, wyłożonej pergaminem. Masę równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby spód się schłodził.
- Piekarnik rozgrzewamy do: elektryczny – 240°C; gazowy – 220°C
- Masa serowa. Ser wkładamy do miski i ubijamy mikserem na gładka masę. Porcjami dodajemy cukier, następnie mąkę, wanilię, skórkę z cytryny i na końcu jaja. Mieszamy, gdy tylko uzyskamy gładką masę przelewamy do tortownicy, na wcześniej przygotowany spód. Gdyby pojawiły się jakieś pęcherze powietrza, należy spodem łyżeczki je zlikwidować. Masa będzie dosyć płynna.
- Sernik wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (240/220°C) i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do: elektryczny – 110°C; gazowy – 90°C, jeśli używamy elektrycznego piekarnika należy drzwiczki uchylić na 3 minuty, zamknąć i dalej piec jeszcze 25 minut.
- Po 25 minutach wyjmujemy sernik. Na środku powinien delikatnie się trząść jak galaretka. Lekko nim potrząsamy i wkładamy do już wyłączonego piekarnika. Tak zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia na 1,5–2 godziny.
- Gdy sernik ostygnie smarujemy na jego wierzchu cienką warstwę kremu fraiche, owijamy sernik folią i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc. Schłodzony serniki wyjmujemy z formy, delikatnie ściągamy z jego wierzchu krem fraiche i po godzinie od wyjęcia z lodówki możemy podawać z karmelizowanymi nektarynkami.
- Karmelizowane nektarynki. Cukier z wodą gotujemy ok. 10 minut, następnie dodajemy masło, mieszamy. Od razu dodajemy nektarynki pozbawione pestek i pokrojone w ósemki oraz wanilię. Smażymy w syropie nektarynki aż zmiękną a syrop zredukuje się i będzie gęsty. Gdyby nektarynki były już miękkie a syrop jeszcze nie gotowy, możemy je wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz i zredukować sam sos. Gdy będzie gotowy połączyć z nektarynkami. Podawać z sernikiem gdy będą jeszcze ciepłe. Smacznego!
Sernik pieczemy w taki sposób aby, nie miał ciemnej skórki na wierzchu. Dlatego dodatkowo podczas pieczenia możemy wstawić do piekarnika brytfankę z gorącą wodą, która to będzie parować. To i niska temperatura pieczenia pozwolą upiec sernik nowojorski równo i gładko.
Jednym ze składników którego nie dodałam to 2 łyżki soku z cytryny. Według mnie sama skórka dodaje mu lekką cytrynową nutkę i to wystarczy.
Pominęłam również smarowanie sernika po wystudzeniu kremem fraiche, ponieważ mi się skończył. Myślę, że to zupełnie w niczym nie zaszkodziło i sernik wyszedł smaczny.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!