Teraz przyszedł czas na sernik kawowy. Jako bazę wykorzystałam sernik nowojorski, wzbogaciłam go o kawę i pyszny krem z białej czekolady i mascarpone. Choć podczas pieczenia zagapiłam się i lekko go przypiekłam, pozostał kremowy tak jak powinien być, wilgotny o lekko kwaśnym smaku kawy, a w połączeniu z delikatnym kremem uzupełnił się idealnie.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Masa Serowa
- 550g zmielonego kremowego białego sera
- 110g jasnego cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
- 2 jajka
- 150g kremu fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany
- ekstrakt z wanilii
- 80 ml mocnej parzonej kawy, przecedzonej i chłodnej
Spód
- 50g masła
- 110g ciastek digestive
- 20g zmielonych migdałów (jeśli nie macie, dodać taką ilość ciastek)
- 1 łyżka kakao
Krem
- 200g białej czekolady
- 250g serka mascarpone
Przygotowanie
- Spód. Ciastka wkładamy do torebki foliowej i kruszymy, przekładamy do miski. Dodajemy migdały, kakao i roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy na dno tortownicy, równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Tortownicę o średnicy 20 cm wcześniej należy wysmarować masłem, a spód wyłożyć pergaminem.
- Piekarnik rozgrzewamy do: elektryczny – 240°C; gazowy – 220°C
- Masa serowa. Ser wkładamy do miski i ubijamy przez chwilę mikserem, na gładką masę. Dodajemy krem fraiche, porcjami cukier, następnie mąkę (lub budyń), wanilię, jaja i kawę. Mieszamy i gdy tylko uzyskamy gładką masę przelewamy do tortownicy na wcześniej przygotowany spód. Gdyby pojawiły się jakieś pęcherze powietrza, należy spodem łyżeczki je zlikwidować. Masa będzie dosyć płynna.
- Sernik wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (240/220°C) i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do: elektryczny – 110°C; gazowy – 90°C. Jeśli używamy elektrycznego piekarnika należy drzwiczki uchylić na 3 minuty (obniżamy temperaturę), zamknąć i dalej piec jeszcze 25 minut.
- Po 25 minutach wyjmujemy sernik. Na środku powinien delikatnie się trząść jak galaretka. Lekko nim potrząsamy i wkładamy do już wyłączonego piekarnika. Tak zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia na 1,5–2 godziny. Owijamy sernik folią i wstawiamy na noc do lodówki.
- Krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy i dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy po łyżce cały serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Krem będzie dość luźny, ale później ładnie się schłodzi.
- Smarujemy cienko boki i wierzch sernika. Wstawiamy sernik do lodówki na 10–15 minut. Po tym czasie smarujemy resztą kremu boki i wierzch. Z reszty kremu możemy zrobić rozetki na wierzchu i w każdą z nich włożyć ziarenko kawy. Schładzamy i podajemy. Smacznego!
Kawy dodajemy wg smaku.
Kąpiel wodna. Do garnka z odrobiną wody wstawiamy miskę szklaną lub metalową. Miska nie powinna dotykać wody. Wrzucamy do niej połamaną czekoladę i rozpuszczamy nad parą, która się wytworzy podczas wolnego podgrzewania wody.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!