Ten sernik jest bajeczny. Delikatny i smakuje niczym serowa pianka. To jaki w efekcie końcowym uzyskamy smak zależy tylko od nas. Możemy dodać do niego startą skórkę cytryny i sok z połowy cytryny, prawdziwą wanilię, skórkę pomarańczową lub bardziej tradycyjnie rodzynki. Moja wersja na dziś, to wanilia i skórka cytrynowa jako dodatek smakowy. Zakochacie się w tym serniku.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Masa serowa
- 800g zmielonego białego sera
- 10 jajek
- 200g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarna z połowy laski
- starta skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150g miękkiego masła
- 1 budyń waniliowy
Kruchy spód
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki krupczatki
- 100g masła lub margaryny, np. Kasi
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie
- Składniki na kruchy spód szybko zagniatamy. Najpierw rozcieramy masło z cukrem pudrem, żółtkiem i śmietaną. Na końcu dodajemy obydwie mąki i zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię i schładzamy ok. 30 minut.
- Tortownicę o bokach 25 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy spód tortownicy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i następnie schładzamy spód w lodówce przez 10 minut.
- Podpiekamy spód w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez ok. 10 minut.
- Masa serowa. Miękkie masło ubijamy mikserem na puszysta masę, w trakcie ubijania dodajemy cukier puder. Gdy masło jest puszyste dodajemy kolejno po jednym żółtku (białka odstawiamy w misce), ciągle ubijając.Dodajemy do masy: budyń, startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i wanilię, następnie wkręcamy do masy małymi porcjami ser. Gdy składniki są dobrze połączone, możemy spróbować czy masa serowa jest wystarczająco słodka, na tym etapie możemy jeszcze dosypać cukru pudru (wg uznania).
- Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką (polecam). Masę należy wymieszać dokładnie, ale delikatnie, aby ciągle pozostała puszysta i lekka (od białek).Tak wymieszaną masę przekładamy na podpieczony, zimny kruchy spód.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 20 minut. Po 20 minutach pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 165-170°C i dopiekamy kolejne 40 minut. Gdy sernik jest gotowy, wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 5 minut, następnie otwieramy piekarnik i czekamy kolejne 20 minut za nim go wyjmiemy.
- Zostawiamy w blaszce, aby całkowicie ostygł. Najlepiej schłodzić go w lodówce. Podajemy posypany cukrem pudrem lub oblany czekoladą. Smacznego!
Budyń możemy zastąpić 3 łyżkami mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej.
Do sernika można dodać 50g rodzynek i 50g skórki pomarańczowej.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!