Sernikobrownie to połączenie ciasta czekoladowego, masy serowej i wiśni. Przepis kiedyś podpatrzyłam u Marthy Stewart, i dość mocno go zmodyfikowałam. Zmniejszyłam ilość cukru, dzięki czemu czekoladowa część jest nie za słodka, zwiększyłam dwukrotnie masę serową i od siebie dodałam wiśnie. Idealnie uzupełniły te smaki. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Masa czekoladowa
- 8 łyżek masła (ok. 120g)
- 200g ciemnej czekolady, ulubionej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki kakao (ok. 25g)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1/2 szklanki soku wiśniowego z kompotu lub mleka
Masa serowa
- 350g białego sera, zmielonego (użyłam quarka)
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 200g wiśni, mrożonych lub z kompotu
Przygotowanie
- Kwadratową blaszkę 20 x 20 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
- Wiśnie odsączamy na sicie, jeśli są z kompotu. Jeśli mamy mrożone wyjmujemy je wcześniej, aby się rozmroziły.
- Masa czekoladowa. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby czekolada ostygła, co jakiś czas mieszamy.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i dokładnie razem mieszamy.
- Do chłodnej czekolady dodajemy cukier, wbijamy kolejno 3 jajka, wlewamy sok wiśniowy i dokładnie mieszamy. Na końcu do masy dosypujemy mąkę. Należy to zrobić gdy mamy już gotową masę serową.
- Masa serowa. Cukier ucieramy z 2 jajkami, następnie dodajemy : miękkie masło, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, wanilię. Dokładnie wszystko ucieramy i łączymy z serem.
- Na spód tortownicy wylewamy 2/3 masy czekoladowej, na to całą masę serową i następnie łyżką rozkładamy w kilku miejscach pozostałą masę czekoladową. Możemy ją przemieszać końcówką łyżeczki tak, aby powstała delikatna mozaika. Na wierzchu rozkładamy wiśnie.
- Ciasto pieczemy ok. 40–45 minut w temperaturze 170°C. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Gdy ostygnie kroimy w kwadraty. Smacznego!
W oryginalnym przepisie nie było dodatku soku wiśniowego, ja dodałam go ponieważ masa czekoladowa wyszła dość gęsta jeszcze przed dosypaniem mąki. Sok ją lekko rozrzedził. Jeśli używacie wiśni mrożonych, i nie macie soku z kompotu, można dodać taką samą ilość mleka.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!