Ten przysmak pochodzi z rodzinnego domu mojego męża, czyli mamy przysmak teściowej, dziękuję mamo :). Na początku byłam nastawiona sceptycznie, smażone śledzie, później marynowane? Takie wymoczone? Dziwny przepis. Powiem Wam coś, dziwna to jestem ja.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Te śledzie, tak znane w kuchni śląskiej są przepyszne! Proporcje zalewy są dobrane pod nas, czuć ocet, ale nie zabija swoim smakiem, czuć też inne przyprawy. Taki półmisek śledzi pięknie będzie wyglądał na Waszym wigilijnym stole, choć mój na zdjęciu jest skromny, ledwo uratowałam ostatnie sztuki do zdjęcia, tak szybko zniknęły. Śledzie muszą być :), a dla tych co mają wątpliwości jak ja na początku, mam pyszne śledzie po kaszubsku lub te bardziej egzotyczne curry, albo najlepiej zróbcie wszystkie trzy rodzaje.

Składniki

  • ok. 10 świeżych filetów śledziowych
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • olej do smażenia

Zalewa

  • ok. 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 1 litr wody
  • 4 liście laurowe
  • ok. 5 ziarenek ziela angielskiego
  • ok. 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka białej gorczycy

Przygotowanie

  1. Zalewa. Wszystkie składniki zalewy przekładamy do garnka i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Filety śledziowe myjemy i osuszamy ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy. Smażymy śledzie na mocno rozgrzanym oleju, aż się zrumienią. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy.
  3. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Śledzie układamy w słoiku lub innym naczyniu podłużnym, dodajemy cebulę, marchew i zalewamy zalewą. Przykrywamy, odstawiamy na minimum 48 godzin. Po tym czasie śledzie są gotowe. Wykładamy na półmisek, dekorujemy marchewką i cebulką, podajemy. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!