Bardzo oryginalne śledzie. Delikatny sos curry, rodzynki i śliwki przeplatają się ze smakiem śledzia. Jak dla mnie genialne połączenie, które bardzo polecam. Te śledzie nie tylko pięknie ozdobią stół, ale również zawładną Waszym podniebieniem.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 4 filety ze śledzia, wymoczone
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 3–4 ziarenka ziela angielskiego
- ok. 1/2–3/4 łyżeczki curry w proszku
- 2 łyżki rodzynek
- 3 suszone śliwki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki
- 11/2 łyżki majonezu
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę curry, przecier pomidorowy, rodzynki i drobno pokrojone śliwki. Dolewamy ok. 100 ml wody i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie, ok. 10 minut. Jeśli jest potrzeba dolewamy jeszcze wody. Cebula powinna być w niewielkiej ilości sosu. Odstawiamy do przestudzenia.
- Do sosu dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Śledzie kroimy w kęsy mieszamy je z sosem i przekładamy do słoika. Odstawiamy je do lodówki na minimum 2 godziny, aby śledzie połączyły się z sosem. Smacznego!
Źródło: „Smaki i styl” White Plate
Użyłam śledzi w zalewie, ale można użyć śledzi w oleju. Dobrze jest takie śledzie przepłukać, gdyż są bardzo słone.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!