Idealne śledzie na przystawkę, kolację i świąteczny stół. Bardzo łatwe i szybkie do przyrządzenia, a efekt bardzo smaczny. Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 250g filetów śledziowych w zalewie
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie

  1. Śledzie wyjmujemy z zalewy, przelewamy letnią wodą i odstawiamy na sicie na 10 minut. Następnie kroimy w 2 cm kawałki.
  2. Do miski przekładamy jogurt grecki, posiekane w drobną kostkę jabłko i cebulę, dodajemy oliwę z oliwek oraz musztardę. Dodajemy posiekany koperek. Do sosu dodajemy pokrojonego śledzia i doprawiamy całość solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  3. Odstawiamy śledzie na kilka godzin, aby smaki się połączyły. Podajemy z pieczywem. Smacznego!

Użyłam śledzi w zalewie, ale można użyć śledzi w oleju. Pamiętajmy, że wtedy nie dodajemy oliwy z oliwek i uważamy z solą. Dobrze jest takie śledzie przepłukać, gdyż są bardzo słone.

Posiekaną cebulę możemy sparzyć wrzątkiem, złagodzi to jej smak. Za nim dodamy ją do sosu powinna być zimna.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!