Smażona pierś z kaczki, przepis podpatrzony u Pascala i dzięki mu za niego. Przepis jest prosty, używamy tylko soli i pieprzu co daje nam duże możliwości w doborze dodatków. Czas smażenia podałam na wysmażoną kaczkę, bo wiem, że takie preferujecie. Podałam też dwa sposoby na jej przygotowanie. Życzę smacznego :)
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 2 piersi z kaczki, średniej wielkości
- sól
- pieprz
Sos musztardowy
- 200 ml śmietany 30%
- 1 kieliszek koniaku
- 2–3 łyżki musztardy z gorczycą
- pieprz, opcjonalnie
- sól, opcjonalnie
Przygotowanie
- Piersi z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy do samego mięsa, ale nie naruszamy go (patrz zdjęcie). Delikatnie solimy i pieprzymy mięso, następnie wcieramy przyprawy w skórę kaczki.
- Pierwszy sposób. Patelnię rozgrzewamy i wkładamy kaczkę skórą do dołu, zostawiamy ją, po chwili tłuszcz zacznie się wytapiać. Smażymy ją ok. 7 minut i przekręcamy na drugą stronę, smażymy koleje 6 minut. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na deskę, aby piersi z kaczki odpoczęły przed pokrojeniem. Taki czas smażenia daje nam raczej wysmażoną pierś, ale ciągle soczystą. Jeśli chcecie mniej wysmażoną skracamy czas smażenia po ok. 1–2 minuty.
- Drugi sposób. Przyprawione piersi smażymy po 3 minuty z każdej strony, następnie wkładamy mięso z patelnią, do nagrzanego piekarnika do 180ºC i pieczemy 10 minut. Kaczka wyjdzie lekko różowa w środku. Gdy mięso odpocznie kilka minut, kroimy pierś w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam ze smażonymi ziemniakami i marchewką oraz sosem musztardowym.
- Sos. Śmietanę wlewamy do małego rondelka, podgrzewamy, a gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli redukujemy. Gdy śmietanka zrobi się gęsta dodajemy koniak i musztardę (do smaku). Chwilę podgrzewamy, doprawiamy ewentualnie jeszcze solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!