Usmażona ryba na odświeżającej sałatce z mango, cóż chcieć więcej. Bardzo lubię takie połączenia: słodycz mango, ostrość chilli i delikatne białe mięso ryby. Fajny lekki obiad lub kolacja.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Kilka razy gotowałam z książki „Łatwa kuchnia tajska”, nawet kilkanaście. Kupiłam ją w ciemno, przez internet i okazuje się, że są w niej przepisy bardzo proste i fajnie podane. Właściwie każde danie gotowane wg tej książki było udane i smaczne: kurczak Gaeng Phed Gai czy zupa Khao Soi. Fajnie jest podróżować po tak innej kuchni od polskiej, w taki prosty i przystępny sposób. Polecam każdemu te smaki.
Składniki
Sałatka z mango
- 1 mango, dojrzałe
- 1 małe chili, bez pestek
- 2 łyżki szalotki
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
Ryba
- 2 filety białej ryby (dorsz, halibut)
- mąka do obtoczenia
- sól
- olej do smażenia
- 2 łyżki prażonych fistaszków
- 2 łyżki pokrojonej dymki
Przygotowanie
- Salatka. Mango obieramy i kroimy w paseczki. Dodajemy do mango pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy.
- Rybę osuszamy ręcznikiem, doprawiamy solą i obtaczamy w mące. Nadmiar strzepujemy. Rozgrzewamy olej i kiedy będzie bardzo gorący wkładamy rybę. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Czas smażenia będzie zależał od wielkości i rodzaju użytej ryby. Usmażoną rybę przekładamy na ręcznik papierowy.
- Sałatkę rozkładamy na dwa talerze, na wierzch wykładamy rybę. Posypujemy prażonymi fistaszkami i pokrojona dymką. Podajemy natychmiast. Smacznego!
Zamiast fistaszków możemy użyć orzechów nerkowca lub pini.
Źródło: „Łatwa kuchnia tajska” Ken Hom
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!