W tym przepisie wykorzystałam resztki cytrynowego risotto. Ugotowałam całą porcję, połowa została. Następnego dnia jedliśmy smażone kulki z sosem jogurtowym. Pyszne danie.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Kulki
- 1/2 porcji cytrynowego risotto
- 1 chilli czerwone
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szklanki kukurydzy, opcjonalnie
- 1 opakowanie mozzarelli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
Sos
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego/ winnego
Przygotowanie
- Gotujemy cytrynowe risotto, z połowy porcji i bez krewetek.
- Sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas smażenia kulek.
- Do zimnego risotto dodajemy: drobno posiekane chilli, paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Wyrabiamy masę. Formujemy kulki i w środek każdej wkładamy kawałek mozzarelli.
- Każdą kulkę obtaczamy w skrobi kukurydzianej, nadmiar strzepując. Następnie w roztrzepanym jajku i bułce. Kulki smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Podajemy z sosem jogurtowym. Smacznego!
Możemy wykorzystać risotto które zostało nam z obiadu i usmażyć kulki następnego dnia. W ten sposób możemy przygotować bardzo szybką przystawkę.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!