Szybka przystawka do pieczonych lub smażonych mięs. Ja przygotowałam ją do smażonej piersi z kaczki, czyli dokładnie tak jak przygotował ją Pascal. Tak przepis wypatrzony u niego :)

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 3–4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju lub tłuszczu z kaczki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Smażymy je na średnio rozgrzanym oleju lub tłuszczu z kaczki, ok. 5 minut. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki i smażymy kolejne 5 minut. W tym czasie warzywa powinny się trochę zarumienić.
  2. Do warzyw wlewamy wino, zmniejszamy ogień i dusimy je aż wino wyparuje. Warzywa powinny zmięknąć, jeśli nie, dalej je smażymy. Możemy dolać odrobinę tłuszczu. Ziemniaki doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i podajemy! Smacznego!

Źródło: Pascal Brodnicki

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!