Smażony karp na kolację Wigilijną to klasyka. W moim domu rodzinnym zawsze pojawiał się w postaci smażonych dzwonków i zawsze przygotowywał go tata. To był jego mały wkład w kolację. Panierował karpia w mące, tylko w mące i smażył, zawsze perfekcyjnie.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Ja ze względu na dzieci robię bardziej chrupiącą panierkę, pewnie znaną każdemu. Niestety moje dzieci kolację Wigilijną kończą na karpiu, co najwyżej na krokietach lub pierogach. Dlatego ta ryba musi u nas chrupać. Oczywiście, możecie uprościć sprawę i użyć samej mąki i też będzie pysznie, dodajcie wtedy koniecznie cytrynę.

Składniki

  • 1 średni karp, świeży
  • sól
  • pieprz biały
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • cytryna, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Jeśli mamy karpia w płatach dzielimy go na filety tak jak na zdjęciu, jeśli w całości możemy pokroić go na dzwonki. Trzeba odkroić głowę, później dalej należy pokroić karpia na 1,5-2 cm dzwonki.
  2. Karpia należy opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawiamy go solą i delikatnie białym pieprzem. Teraz możemy karpia przykryć, odstawić do lodówki i usmażyć tuż przed kolacją.
  3. Karpia obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy. Następnie wkładamy do roztrzepanych jajek, obtaczamy i przekładamy do bułki tartej wymieszanej z posiekaną natką. Wkładamy karpia na rozgrzany olej i smażymy, aż się zarumieni, po kilka minut z każdej strony. Czas smażenia będzie zależał od wielkości filetów/ dzwonków. Podajemy na pómisku. Możemy dodać również cytrynę pokrojoną w ćwiartki. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!