Dziś serwuję porządne śniadanie, podobno to najważniejszy posiłek dnia. Jajka: omlet z pieczarkami, cebulą i szczypiorkiem. Szybko, prosto i pożywnie. Jeśli czeka Was długi dzień, to polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3–4 średnie pieczarki
- 1/2 cebuli, małej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- Jajka rozbijamy do małej miseczki, dodajmy mleko i połowę szczypiorku, solimy, pieprzymy i odstawiamy.
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę koimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy pieczarki razem z cebulą, lekko je solimy i pieprzymy . Pieczarki i cebulę smażymy na dość mocno rozgrzanej patelni, przez ok. 3–4 minuty, pieczarki powinny się lekko zrumienić i zacząć puszczać sok, ale będą jeszcze jędrne, tak samo cebula. Wtedy je przekładamy na talerz.
- Na tą samą patelnię dajemy łyżkę masła, gdy się rozpuści wlewamy jajka, jak tylko zaczną się ścinać, widelcem przeciągamy ściągniętą masę do środka, 3–4 razy, omlet dalej pozostanie w całości, ale będzie miał fajniejszą strukturę. Na połowę masy rozkładamy połowę pieczarek i cebuli. Gdy omlet zacznie się ścinać, łopatką podważamy połowę bez pieczarek i składamy na pół. Nie przewracamy omletu, chwilę czekamy i przekładamy omlet na talerz, posypujemy resztą pieczarek, cebuli i szczypiorkiem. Podajemy natychmiast. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!