Jest to mój ulubiony przepis na sos holenderski, z dwóch powodów: jest prosty i zawsze się udaje. Sos wychodzi aksamitny i delikatny, musimy uważać z dodatkiem octu, smak jest dość mocny, ale ja taki lubię. Dzięki temu sos jest wyrazisty i uszlachetnia potrawy. Sosu holenderskiego używam do jajek, różnego rodzaju grzanek z szynką i szparagów. Musicie spróbować!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 3 łyżki białego octu winnego
- 6 ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 żółtka
- 125g masła
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ocet, ziarenka pieprzu i liść laurowy wkładamy do małego rondelka. Podgrzewamy, a gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli redukujemy, aż zostanie nam 1 łyżka octu. Przyprawy wyjmujemy.
- Żółtka roztrzepujemy w misce, dodajemy ocet (możemy na początek dodać połowę) i mieszamy. Masło rozpuszczamy w rondelku i gorące cienkim strumieniem wlewamy do żółtek, cały czas mieszając. Żółtka pod wpływem gorącego masła będą gęstnieć, ale nie powinny się ściąć. Uzyskamy aksamitny sos.
- Sos doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Jeśli wyszedł rzadki, możemy podgrzać go z miską w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, powinien jeszcze zgęstnieć. Sos podajemy na ciepło lub zimno. Podgrzewamy go również w kąpieli wodnej. Smacznego!
Źródło: BBC Food – Hollandaise sauce
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!