Jeśli robię sos tatarski to idę na całość i robię go na domowym majonezie. Nic nie może się wtedy z nim równać. Najlepiej zostawić go na jedną noc w lodówce, niech przejdzie smakiem kaparów i innych składników. Później możemy jeść.

Składniki

  • ok. 250 ml domowego majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 małe cebule czerwone
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • 3-4 łyżki kaparów
  • ok. 1 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • drobny cukier, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Majonez łączymy z: jogurtem, drobno posiekaną cebulą, pokrojonymi w kostkę ogórkami konserwowymi, posiekanym (roztartym) żółtkiem, posiekanymi kaparami. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy przełamać smak delikatnie cukrem. Odstawiamy sos tatarski na kilka godzin lub na noc, aby smaki się przegryzły. Smacznego!