Jeśli robię sos tatarski to idę na całość i robię go na domowym majonezie. Nic nie może się wtedy z nim równać. Najlepiej zostawić go na jedną noc w lodówce, niech przejdzie smakiem kaparów i innych składników. Później możemy jeść.
Składniki
- ok. 250 ml domowego majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 małe cebule czerwone
- 3-4 ogórki konserwowe
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- 3-4 łyżki kaparów
- ok. 1 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- drobny cukier, opcjonalnie
Przygotowanie
- Majonez łączymy z: jogurtem, drobno posiekaną cebulą, pokrojonymi w kostkę ogórkami konserwowymi, posiekanym (roztartym) żółtkiem, posiekanymi kaparami. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy przełamać smak delikatnie cukrem. Odstawiamy sos tatarski na kilka godzin lub na noc, aby smaki się przegryzły. Smacznego!