Danie według tego przepisu jest lekkie, szybkie do przygotowania i smaczne. Moja córka, która ciągle jada tylko wybrane rzeczy, to spaghetti uwielbia i ciągle o nie pyta. Dlatego w moim domu gości dość często.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 280g makaronu razowego spaghetti
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2–3 pieczarki, opcjonalnie
- 200g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka pulpy pomidorowej, 400g
- oregano
- bazylia, świeża lub suszona
- sól i pieprz
- parmezan, opcjonalnie
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przez około 1–2 minuty cebulę pokrojoną w kostkę z grubo posiekanym czosnkiem. Do cebuli dorzucamy mięso z indyka i podsmażamy, dokładnie mieszając.
- Wlewamy pomidory z puszki (mogą być przetarte), dorzucamy pieczarki pokrojone w plasterki i dusimy jakieś 10–15 minut.
- Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całe danie powinno się dusić ok 20 minut. Mięso z indyka jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Podajemy z makaronem. Smacznego!
Na zdjęciu użyłam zwykłego makaronu.
Ci którzy nie są na diecie tuż przed podaniem mogą posypać parmezanem.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!