Piernik Staropolski, dojrzewający. Co to znaczy? Taki piernik mieszamy i w naczyniu kamionkowym lub szklanym odstawiamy na kilka tygodni. On sobie tam dojrzewa. Ja mówię, że nabiera mocy i tak jest.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Po kilku tygodniach, ciasto piernikowe jest twarde, możemy je wałkować i to z nim zrobimy. Ważne, aby nasz piernik leżakował od 4 do 6 tygodni (pieczemy go na 4-5 dni przed Wigilią), minimum to 2 tygodnie. Upieczemy trzy blaty, przełożymy powidłami lub marcepanem, obciążymy deseczką i ciasto będzie kruszało, gdyż zaraz po upieczeniu jest twarde. Na koniec zrobię polewę z czekolady i gotowe. Piernik powinien rozpływać się w ustach i na stole podczas kolacji wigilijnej czy obiadu świątecznego zajmie swoje honorowe miejsce. Przechowujemy go w chłodnym miejscu, wtedy zachowa dla nas długo świeżość. Warto się wysilić :)
Składniki
Ciasto piernikowe
- 500g prawdziwego miodu
- 2 szklanki cukru
- 250g masła
- 1kg mąki
- 3 duże jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 80g przyprawy do piernika
Do wykończenia
- ok. 1kg powideł śliwkowych
- 220g ciemnej czekolady
- 180 ml śmietany kremówki, 36%
Przygotowanie
- Miód, cukier i masło podgrzewamy stopniowo, niemal do wrzenia. Masę odstawiamy do wystygnięcia.
- Do letniej masy dodajemy całe jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól, przyprawy korzenne oraz 1kg mąki. Całość możemy mieszać szpatułką (ja tak zrobiłam), ręką (tak robili kiedyś) lub mikserem planetarnym (tak robi się teraz:)). Ciasto ma być dobrze wymieszane.
- Masę przekładamy do naczynia szklanego, kamionkowego garnka lub zwyczajnie do pojemnika plastikowego. Przykrywamy piernik bawełnianą ściereczką i odstawiamy do lodówki. Piernik będzie leżakował prawie do świąt.
- Pieczenie i składanie piernika, dalsza część przepisu.
Do ciasta możemy dodać kilka łyżek skórki pomarańczowej lub posiekane orzechy.
Źródło: „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemnis, Henryk Vitry
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!