Robiłam do niej kilka podejść, jakoś nie pasował mi do końca krem. Jednak na wielu blogach stefanka jest bardzo chwalona. I teraz gdy już ją zrobiłam i zjadłam, zgadzam się, jest to świetne deserowe ciasto. W kremie nie wyczuwa się kaszy manny, a całość jest bardzo delikatna. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi z Moich Wypieków, lekko zmodyfikowany.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Ciasto

  • 500g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

Krem

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200g masła
  • ekstrakt z wanilii
  • 9 łyżek kaszy manny

Polewa

  • 100g ciemnej czekolady
  • 80g miękkiego masła

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 3 części. Każdą z nich wałkujemy na kwadrat 25 x 25 cm lub prostokąt 32 x 22 cm, przekładamy na pergamin i pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 12–15 minut. Ciasto, które czeka na rozwałkowanie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
  2. Gotujemy krem. Gdy mleko, cukier i wanilia zaczną się gotować, zmniejszamy ogień i wsypujemy powoli kaszę manną, cały czas mieszając. Gotujemy, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy z ognia i dodajemy porcjami masło. Dokładnie mieszamy, aż masło się rozpuści i krem będzie miał jednolitą konsystencję.
  3. Ponieważ dodaliśmy chłodne masło do gorącego kremu lekko go ochłodziliśmy, możemy teraz przekładać biszkopty.
  4. Na pierwszy upieczony palcek wykładamy ok. połowy kremu, równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim plackiem, kremem i trzecim plackiem. Lekko przyciskamy. Zostawiłam kilka łyżek kremu (ok. szklanki) i wykończyłam nim boki oraz bardzo cienko wierzch, polewa będzie się lepiej trzymała. Schładzamy stefankę w lodówce.
  5. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do niej 80g masła. Polewamy wierzch stefanki. Wstawiamy do lodówki. Smacznego!

Stefanka najlepsza jest na drugi dzień. Dobrze jest też wyjąć stefankę na ok. 30 minut przed podaniem, krem jest wtedy delikatniejszy.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!