Cienki płat ciasta drożdżowego a w nim pełno aromatycznej masy makowej, pełnej bakali. Traficie do nieba :) Ta strucla jest moim ulubionym ciastem na stole wigilijnym, pewnie dlatego, że uwielbiam mak, a dokładnie masę makową.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Dzięki temu, że przed pieczeniem zawinęłam ją w pergamin, strucla upiekła się równo i zachowała swój kształt. Już nie mogę się doczekać, gdy będę piekła ją ponownie :) Pozycja obowiązkowa na Wigilijną kolację. Jeszcze jedno, nie kupujcie gotowej masy makowej, może smakują przyzwoicie, ale ich skład pozostawia wiele do życzenia. Masę makową możecie przygotować nawet nie posiadając maszynki do mielenia, wystarczy kupić już zmielony mak. Tak, są takie dostępne. Wtedy zalewacie  mak gorącym mlekiem, chwile gotujecie, dosłownie kilka minut i odstawiacie na noc, niech mak się namoczy. Później na sitko i dalej doprawiacie już masę makową jak w przepisie. Proste, prawda? Z innych ciast, które również zachwycą smakiem i są z masą makową, polecam: sero-makowiec, takie dwa w jednym, jeden z hitów i makowiec na krucho-drożdżowym cieście. Wypiekany w foremce i trochę szybszy do przygotowania od takiej tradycyjnej strucli. Polecam, każde z nich, choć jeśli nie piekliście prawdziwej strucli, to warto chociaż raz spróbować!

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 500g mąki pszennej
  • 40g drożdży
  • 250ml mleka
  • 100g drobnego cukru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 białko

Masa makowa

  • 300g maku
  • ok.1/2 l mleka, do namoczenia
  • 70g cukru
  • 2 jajka
  • 3g cynamonu
  • 40g miękkiego masła
  • 100g miodu naturalnego, płynnego
  • 25g zmielonych migdałów
  • 250g–300g ulubionych bakalii

Lukier pomarańczowy

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • gorąca woda

Przygotowanie

  1. Masa makowa. Dzień przed nastawiamy masę makową, przepis tutaj.
  2. Rozczyn. Drożdże rozcieramy z 1 łyżka cukru i ciepłym mlekiem. Dodajemy 100g mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę.
  4. Ciasto drożdżowe. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy do niego utarte żółtka z cukrem, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki. Wlewamy roztopione, przestudzone masło, ekstrakt waniliowy i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 5mm. Masę makową dzielimy również na 2 części i rozkładamy równo na rozwałkowanych plackach. Nadzienie należy rozsmarować tak, aby zostawić czyste brzegi z każdej strony po ok. 1,5 cm. Brzegi smarujemy białkiem. Brzegi ciasta z krótszej strony zakładamy do środka, tak po góra 2 cm. Zwijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Staramy się zwinąć ciasto ścisło. Przekładam ciasto na papier do pieczenia (powinien być wielkości rozwałkowanego ciasta) i zawijamy struclę w pergamin, zostawiając ok. 1 cm (powinien zmieścić się tam palec) luzu między struclą a pergaminem. Ciasto podczas pieczenia urośnie i wypełni przestrzeń.
  6. Struclę odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy ją do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu gdy lekko przestygnie, ale ciągle jest ciepła, smarujemy lukrem pomarańczowym. Możemy ją jeszcze posypać makiem, skórką pomarańczową lub orzechami. Kroimy gdy ciasto całkowicie wystygnie. Smacznego!
  7. Lukier pomarańczowy. Łączymy ze sobą składniki: cukier puder, soki z cytryny i pomarańczy, ucieramy na gładko. W razie potrzeby gęstość regulujemy gorącą wodą, odrobiną.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!