Chrupiąca kolorowa surówka, świetna jako dodatek do mięs i ryb. Jedna z moich ulubionych, ponieważ to warzywa nadają jej niepowtarzalny smak.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1/4 kapusty czerwonej
- 1 duże jabłko
- 10 cm kawałek pora
- 1/2 cebuli
- 1 duża marchew
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cukru, opcjonalnie
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sos
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie
- Kapustę drobno szatkujemy, pora kroimy w cienkie paseczki. Razem łączymy w misce, delikatnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 1 godzinę, aby kapusta zmiękła.
- Następnie dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach oraz jabłko i cebulę pokrojone w kostkę, mieszamy.
- Majonez, śmietanę i mleko łączymy razem, wlewamy do surówki. W razie potrzeby możemy dodać więcej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz opcjonalnie cukrem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Sos możemy wlać od razu do surówki lub dodać go tuż przed podaniem.
Jeśli nie chcemy podawać surówki z sosem majonezowo-śmietanowym, można ją skropić oliwą z oliwek i również doprawić solą i pieprzem.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!