Taka surówka jest przeciwieństwem marchewki z jabłkiem na słodko. Jest wyrazista, pasuje zarówno do mięsa w panierce jak i grillowanego. Przepis wg mojej mamy. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- ok. 2 łyżek śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
- ok. 2 łyżek majonezu
- 1–2 łyżeczki chrzanu
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie
- Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do niej jabłko pokrojone w kostkę i cebulę, również pokrojoną w kostkę. Doprawiamy majonezem, śmietaną, chrzanem oraz cukrem, solą i pieprzem.
- Odstawiamy na 1 godzinę, aby smaki dobrze się połączyły. Podajemy do mięs i ryb. Smacznego!
Majonez możemy całkowicie zastąpić śmietaną i na odwrót. Surówka dzięki tym składnikom ma się tylko połączyć, także doprawiamy dodając najpierw po jednej łyżce majonezu i śmietany, następnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!