Klasyczne risotto z szafranem, charakterystyczne dla regionów Lombardii we Włoszech. Ten piękny żółty kolor to oczywiście zasługa szafranu, tylko uważajcie na ilość użytego szafranu, zbyt dużo sprawi, że danie będzie gorzkie.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Ja to risotto podaję zwykle samotnie, jest takie piękne i smaczne, że wystarczy zetrzeć na wierzch odrobinę parmezanu, posypać natką lub bazylią i gotowe. Ważne, aby risotto nie było zbyt suche, ma powstać odrobina kremowego sosu (widać to na zdjęciach). Do tego tylko lampka białego wina i ja jestem w raju :). Oczywiście dla bardziej wygłodniałych, można dodać małe co nieco w postaci grillowanych krewetek czy kurczaka. Będzie bardziej sycąco. Jeszcze jedno: wersję tego risotto możemy swobodnie przyrządzić używając dobrego bulionu warzywnego! Jeśli natomiast pominiemy szafran to otrzymamy podstawowe risotto, bazę, którą będzie można wykorzystać budując smak innego risotta jak choćby: risotto z gorgonzolą, risotto z kurczakiem czy z bobem!

Składniki

  • ok. 250g ryżu do risotto, arborio
  • ok. 600 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 3/4 szklanki wermutu wytrawnego lub wytrawnego wina białego
  • 2 szczypty szafranu
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • ok. 1/2 szklanki startego parmezanu
  • świeża natka pietruszki lub bazylia

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy ok. 1 minuty. Dodajemy ryż. Smażymy kolejne 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie wlewamy wermut lub wino.
  2. Gdy cały wermut/ wino zostanie wchłonięte, wlewamy bulion (powinien być gorący), ok. jednej łyżki wazowej, dodajemy szafran. Mieszamy, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy go znowu. Tak do momentu, aż ziarenka ryżu będą miękkie na zewnątrz, a lekko twarde i sprężyste w środku (al dente).
  3. Pod koniec dodajemy masło, starty parmezan i mieszamy. Risotto powinno być dość gęste, a nałożone na talerz lekko będzie się rozlewać. Podajemy natychmiast z płatkami parmezanu i posypane lekko natką pietruszki lub bazylią. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!