Taki kuskus zwykle podaję do duszonych mięs lub warzyw. Ma delikatny smak szafranu, piękny żółty kolor i jest lekko słodki od rodzynek. Lubię podgrzewaną wersję, robi się bardziej sypka i ma więcej smaku.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- ok. 1 szklanki kuskusu
- 4 łyżki rodzynek
- szczypta szafranu
- ok. 1 szklanki wody
Przygotowanie
- Szafran zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i odstawiamy, aby ładnie puścił kolor. Rodzynki zalewamy również wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia.
- Ok. 1 szklanki wody gotujemy, do wrzątku dodajemy namoczony szafran i całością zalewamy kuskus. Mieszamy raz i odstawiamy.
- Gdy kuskus jest gotowy (wchłonie wodę i jest miękki) dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Podajemy od razu jako przystawkę do mięs lub duszonych warzyw. Smacznego!
Jeśli kuskus przygotujemy wcześniej i ostygnie, wystarczy wrzucić go na suchą teflonową patelnię i przesmażyć go. Zrobi się bardziej sypki.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!