Ta tarta dowodzi, że kilka prostych połączeń może smakować wykwintnie. Jeśli mamy gotowe francuskie ciasto tartę robimy dosłownie w kilkanaście minut. Kolejne kilkanaście czekamy, aż się upiecze. Pomidory, bazylia, mozzarella i kruche francuskie ciasto, czegóż chcieć więcej!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 cukinii
  • 5–6 pomidorków koktajlowych
  • 150g mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • oliwa z oliwek, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Foremkę do tarty smarujemy bardzo cienko masłem i wykładamy ciastem francuskim. Jeśli mamy już rozwałkowane tylko przycinamy, jeśli należy je rozwałkować, wałkujemy na grubość 5 mm.
  2. Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach. Połowę wysypujemy na spód tarty. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i rozkładamy na serze. Wokół układamy obwódkę z pokrojonej w plasterki cukinii. Cukinia powinna być pokrojona cienko, na grubość ok. 2 mm. Po środku tarty rozsypujemy pokrojoną bazylię, a na niej połówki lub ćwiartki pomidorków koktajlowych.
  3. Wierzch posypujemy resztą mozzarelli, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą papryki i oregano. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200ºC i pieczemy ok. 20 minut, ciasto powinno ładnie się zrumienić. Tuż przed podaniem możemy skropić oliwą z oliwek. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!