Ta tarta dowodzi, że kilka prostych połączeń może smakować wykwintnie. Jeśli mamy gotowe francuskie ciasto tartę robimy dosłownie w kilkanaście minut. Kolejne kilkanaście czekamy, aż się upiecze. Pomidory, bazylia, mozzarella i kruche francuskie ciasto, czegóż chcieć więcej!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 cukinii
- 5–6 pomidorków koktajlowych
- 150g mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- oregano
- oliwa z oliwek, opcjonalnie
Przygotowanie
- Foremkę do tarty smarujemy bardzo cienko masłem i wykładamy ciastem francuskim. Jeśli mamy już rozwałkowane tylko przycinamy, jeśli należy je rozwałkować, wałkujemy na grubość 5 mm.
- Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach. Połowę wysypujemy na spód tarty. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i rozkładamy na serze. Wokół układamy obwódkę z pokrojonej w plasterki cukinii. Cukinia powinna być pokrojona cienko, na grubość ok. 2 mm. Po środku tarty rozsypujemy pokrojoną bazylię, a na niej połówki lub ćwiartki pomidorków koktajlowych.
- Wierzch posypujemy resztą mozzarelli, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą papryki i oregano. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200ºC i pieczemy ok. 20 minut, ciasto powinno ładnie się zrumienić. Tuż przed podaniem możemy skropić oliwą z oliwek. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!