Tarty lubię w każdej postaci i często je robię. Może dlatego, że są bardzo proste. W tym przepisie połączyłam kruche ciasto z delikatnym kremem i owocami. Tym razem użyłam nektarynek i gruszek. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 3 nektarynki
- 2 gruszki
- 1/2 szklanki wiśni
Kruche ciasto
- 100g mąki ziemniaczanej
- 130g mąki krupczatki
- 115g masła
- 50g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Krem
- 150 ml kremu fraiche
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 75g cukru
- skórka z jednej cytryny
Przygotowanie
- Kruche ciasto. Masło rozcieramy ze śmietaną i cukrem pudrem. Dodajemy przesiane mąki. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 30 minut. Foremkę do tarty (średnica 25 cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 5 mm, nawijamy ciasto na wałek i przenosimy na foremkę. Lekko dociskamy ciasto i ścinamy nadmiar. Podpiekamy spód przez 10 minut w temperaturze 200ºC.
- Na zimny spód układamy umyte i pokrojone w ósemki nektarynki, pokrojone gruszki i wiśnie.
- Składniki na krem dokładnie mieszamy i zalewamy nektarynki. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika do 180ºC i pieczemy ok. 30 minut. Tarta powinna lekko się zarumienić. Podajemy schłodzoną i posypaną cukrem pudrem. Smacznego!
Do tarty można użyć dowolne owoce.
Tarta bierze udział w akcji: Tarty na wszystkie sposoby, zapraszam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!