Gdy jest sezon na rabarbar mogłabym jeść z nim bez przerwy różne ciasta, bułeczki, tarty. Ta tarta to był eksperyment i to całkiem udany. Kruche ciasto, warstwa budyniu waniliowego, rabarbar i kruszonka. Pyszny deser na niedzielne popołudnie.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 3–4 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Kruchy spód
- 150g mąki pszennej
- 150g maki krupczatki
- 200g miękkiego masła
- 100g cukru białego
- 1 żółtko
- 2 duże łyżki śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Budyń
- 30g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 90g cukru
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z 1/2 laski wanilii
Kruszonka
- 100g mąki pszennej
- 50g cukru
- 50g miękkiego masła
- wanilia, opcjonalnie
Przygotowanie
- Rabarbar myjemy, kroimy na 2 cm kawałki i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Odstawiamy na 1–2 godziny, aby rabarbar puścił sok i zmiękł. Przed wyłożeniem na tartę odcedzamy go.
- Kruche ciasto. Masło rozcieramy z cukrem, żółtkiem, śmietaną i wanilią. Następnie dodajemy połączone mąki. Mieszamy ciasto łopatka, a gdy składniki zaczną się łączyć, przekładamy je na blat i szybko zagniatamy. Im krócej zagniatamy kruche ciasto tym jest delikatniejsze i bardziej kruche. Zawinięte w folię ciasto schładzamy ok. 30 minut w lodówce
- Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy na kształt koła i grubość ok. 5 mm. Nawijamy je na wałek i przenosimy na foremkę do tarty (rozwijamy je). Lekko przyciskamy, aby ciasto wszędzie przylegało, a nadmiar ciasta ścinamy nożem.
- Piekarnik nagrzewamy do 200°C i podpiekamy spód ok. 10 minut.
- Budyń. Mąkę mieszamy z cukrem, żółtkami i połową mleka. Drugą połowę wlewamy do garnka i wstawiamy na ogień. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy masę jajeczną cały czas mieszając, aż budyń zgęstniej i zaparzy się. Odstawiamy go, aby przestygł.
- Kruszonka. Masło rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy.
- Na spód wykładamy budyń, równo go rozprowadzamy, następnie rabarbar i na wierzchu posypujemy kruszonką. Tartę pieczemy ok. 25–30 minut w temperaturze 170°C.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!