Lubię szybkie dania, lubię ciasto francuskie i szpinak, dlatego ta tarta smakuje mi tak bardzo. Uzupełniona o kurczaka była całkiem pożywnym obiadem. Jeśli zostanie wam na później, można ją odgrzać w piekarniku – nie starci smaku. Polecam ją, bo w codziennym „pędzie życia” szybki obiad lub kolacja jest dobrą alternatywą.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 200 g szpinaku mrożonego
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 sztuka czerwonej cebuli
- 125 g sera blue/pleśniowy, np. stilton
- 3 ząbki czosnku
- 100 g pieczarek
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok. 500g
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek, gdy się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy ok. 5 minut.
- Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki lub jak lubicie. Podsmażamy 3 – 4 minuty i dodajemy szpinak. Jeśli jest zamrożony podsmażamy na wolnym ogniu, aż się rozpuści i wyparuje z niego woda. Można szpinak wyjąć wcześniej i rozmrozić.
- Do farszu dodajemy pokruszony ser, mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz solą (uważajcie na sól, ser może być dość słony, dlatego dodajemy sól na końcu). Odstawiamy farsz do wystygnięcia.
- Ciasto francuskie wałkujemy (chyba, że kupiliśmy już rozwałkowane) na grubość ok. 5mm i wycinamy 4 koła: 2 o średnicy 19 cm i 2 o średnicy 20 cm. Nakładamy farsz na dwa mniejsze koła. Każde z nich przykrywamy większym, a końce zawijamy tak aby farsz nie wypłynął (tak, jak zwijalibyśmy pierogi). Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy na złoty kolor, ok. 25–30 minut w temperaturze 175°C. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Jeśli zostaną Wam skrawki ciasta francuskiego, można je rozwałkować, wyciąć kółka i zrobić pierożki ze słodkim nadzieniem, np. a powidłami śliwkowymi lub dżemem truskawkowym.
Tartę można przygotować w blaszce do tarty lub uformować dużego pieroga: wyciąć koło o średnicy ok. 20cm, na środek nałożyć farsz, zwinąć na pół i zlepić. Pieczemy tak samo.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!