Po długiej przerwie wracam do Was z propozycją prostego tortu. Niech Was nie zmyli długi opis, jeśli prace rozłożycie na 2 dni szybciutko się uwiniecie, gdyż dekoracja jest bardzo prosta i elegancka. Czekoladowy biszkopt przełożyłam kremem serowo-śmietanowym i dodałam w sumie dość kwaśny mus malinowy. Nie za słodko, a słodko, córeczka była zachwycona…

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 120g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 60g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem

  • 450g zmielonego białego sera, może być też philadelphia
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z waniii
  • ok. 1 szklanki cukru pudru

Mus malinowy

  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych
  • 3 łyżki cukru (można mniej)

Dekoracja

  • ok. 500 ml śmietany kremówki
  • cukier puder
  • wanilia
  • różowy barwnik

Przygotowanie

  1. Biszkopt. Dzień wcześniej. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je, a gdy piana będzie sztywna dodajemy na 3–4 razy cukier. Piana powinna się zrobić, lekko sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Odkładamy mikser, nie będzie już potrzebny przy biszkopcie.
  2. Mąkę z kakao przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia, a następnie powoli wsypujemy do miski z masą jajeczną, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką! Można wsypywać ją etapami, nasypać na masę trochę mąki, zamieszać łyżką dwa trzy razy, wsypać znowu i tak aż do końca. Ważne jest to, żeby mieszać delikatnie. Po wymieszaniu masa powinna być puszysta.
  3. Dno tortownicy smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem. Boków nie smarujemy, później odetniemy biszkopt nożem od tortownicy. Wylewamy masę (tortownica ok. 20–22 cm) i pieczemy ok. 40 minut w temp 175°C, po 40 minutach pieczenia można spokojnie otwierać piekarnik i sprawdzać czy biszkopt jest gotowy, ja po prostu naciskam lekko palcami na środku i jak biszkopt lekko odbija tzn, że jest dobry. Jeśli nie wiemy dalej, możemy użyć patyczka, nakłuwamy biszkopt i sprawdzamy czy patyczek jest suchy.
  4. Mus malinowy. Możemy go zrobić dzień przed. Maliny zasypujemy cukrem, odstawiamy. Gdy puszczą sok, wstawiamy w garnuszku na mały ogień. Smażymy je powoli aż zgęstnieją. Jeszcze ciepłe przecieramy przez sito i odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Nasączenie. Do pół litra wody dosypujemy ok. 3/4 szklanki cukru i zagotowujemy. Gdy ostygnie dodajemy do smaku soku z cytryny.
  6. Krem. Ser miksujemy z cukrem pudrem i wanilią, przez 2–3 minuty. Dolewamy śmietanę i miksujemy do momentu aż uzyskamy jednolity gęsty i puszysty krem.
  7. Składanie tortu. Biszkopt kroimy na 3 krążki. Krażek z dołu lekko nasączamy (możemy użyć pędzelka), kładziemy krem, równo go rozprowadzamy. Na krem dajemy dużą łyżkę musu malinowego, przykrywamy kolejnym krążkiem, masączamy, krem, mus i ostatni krążek. Cały tort obsmarowujemy kremem. Schładzamy.
  8. Dekoracja. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, wanilią i barwnikiem (w ilości takiej jaki chcemy uzyskać kolor kremu). Do rękawa cukierniczego nakładamy krem i wyciskamy okrągłe kółka które przypominają róże. Instrukcja tutaj. Przed podaniem wierzch posypałam perełkami. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!