Gdy rozpoczyna się sezon na truskawki w moim domu wszyscy zaczynają szaleć. Najlepiej smakują nam takie na „surowo” z domową upieczoną kruszonką i z sosem z mascarpone.Kruszonki zawszę przygotowuję więcej, zostaje na później, tak samo sos, może postać w lodówce 2-3 dni, a później przygotowanie deseru zajmuje 5 minut. Nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba :)
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 500g truskawek
Kruszonka
- 60g masła
- 60g cukru
- 60g zmielonych migdałów
- 60g mąki pszennej
Sos
- 100g serka mascarpone
- 100g jogurtu naturalnego
- 2–3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
- 2–3 łyżki mleka
Przygotowanie
- Kruszonka. Masło łączymy z cukrem, rozcieramy. Dodajemy mąkę i migdały. Rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Wsypujemy kruszonkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 12–14 minut, aż będzie rumiana. Wyjmujemy, a gdy ostygnie przekładamy do zamykanego pojemnika.
- Sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem. Cukru możemy dodać najpierw 2 łyżki, jeśli sos będzie za mało słodki, możemy dosypać jeszcze.
- Do pucharków nakładamy łyżkę kruszonki, na to pokrojone truskawki, na nie sos i posypujemy kruszonką, obficie :) , dekorujemy miętą i natychmiast podajemy. Smacznego!
Mielone migdały można zastąpić mąką lub innymi mielonymi orzechami
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!