Ta panna cotta smakuje obłędnie, cóż w końcu to włoski deser. W tym przepisie połączyłam ją z lekko cierpkim sosem z granatów. Pamiętać należy o jednej rzeczy, serwujemy ją w temperaturze pokojowej, wtedy dopiero czuć jej delikatność i smak!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Panna cotta
- 280 ml śmietany kremówki
- 60g cukru, np. trzcinowego
- 60 ml mleka
- 180g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny, ok. 8g
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarna z 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka rumu, opcjonalnie
Sos
- 1 granat
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
- Żelatynę mieszamy w małej miseczce z zimnym mlekiem, zostawiamy aby napęczniała.
- Śmietankę z cukrem podgrzewamy, gdy tylko zacznie się gotować zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej żelatynę i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
- Do miski wkładamy serek mascarpone, rum i wanilię. Wlewamy śmietanę, cały czas mieszając. Gotową mieszankę rozlewamy do kokilek, mokrych wewnątrz. Gdy panna cotta ostygnie, przykrywamy wierzch folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.
- Sos. Z granatu wyłuskujemy ziarna. Wkładamy je do garnuszka, dodajemy wino i cukier. Gotujemy przez 1 minutę. Wyjmujemy ziarna granatu, a sam sos gotujemy, aż zredukuje się o połowę. Dodajemy masło, gdy tylko się zagotuje ponownie zdejmujemy z ognia. Łączymy sos z owocami granatu i odstawiamy, aby ostygł.
- Przed wyjęciem panna cotty wstawiamy ją na 20 sekund do miski z gorąca wodą. Nożem odcinamy ją od brzegów i wyjmujemy na talerzyk. Zostawiamy na 15 minut, aby deser nabrał temperatury pokojowej, robi się delikatniejszy. Podajemy z sosem (może być zimny lub na ciepło) i owocami granatu. Smacznego!
Ilość zależy od wielkości kokilek, zalecam zrobić 4 średnie porcje lub 3 większe.
Jeśli chcemy uzyskać wersję wegetariańską możemy żelatynę zastąpić agarem.
Przepis bierze udział w akcji: Owocowe szaleństwo.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!