Klasyczne ciasto na ptysie wzbogaciłam w dodatek wyrazistego sera i upiekłam ptysie. Są świetne w smaku, nabierają lekkiego aromatu serowego. Ja używam ich jako dodatek do różnego rodzaju kremów, ale można wypełnić je wytrawnym farszem lub zwyczajnie śmietankowym serkiem i wędzonym łososiem, stanowią wtedy świetną przekąskę. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 110g tłuszczu, masła lub margaryny
- 270g wody
- 3g sól
- 225g mąki pszennej
- 400g jajek
- 3/4 szklanki startego sera gruyere, grana padano lub parmezanu
Przygotowanie
- Tłuszcz, wodę i sól doprowadzamy do wrzenia w garnuszku, po czym, ciągle mieszając dodajemy mąkę. Całość gotujemy przez ok. 6 minut (cały czas mieszając), aby nastąpiło dobre zaparzenie mąki. Dobrze zaparzona mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki, odchodzi od ścianek. Przekładamy masę do miski.
- Gdy masa przestygnie do ok. 65 – 70 ºC (ja czekam jakieś 10 minut), stopniowo dodajemy jaja, po jednym cały czas miksując masę. Po dodaniu jaj, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Jeśli masa bardzo zgęstnieje, możemy dolać 1–2 łyżki wody. Nakładamy masę w rękaw cukierniczy i wyciskamy małe ptysie o średnicy
2–3 cm, w odstępach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200ºC, ok. 15 minut. Powinny się zrumienić. Czas pieczenia zależy od tego jak duże ptysie zrobicie. Przechowujemy w suchym pojemniku, przykryte ściereczką. Smacznego!
Uwaga! Ptysi nie zamykamy szczelnie, zwilgotnieją i spleśnieją.
Sery możemy dowolnie połączyć, zachowując podaną ilość.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!