Zakwas na tradycyjny żur jest bardzo łatwy do przygotowania i nie do zastąpienia. Właściwie gdy wymieszamy składniki, trzeba tylko poczekać kilka dni i możemy gotować żur.
Składniki
- ok. 600–700 ml letniej przegotowanej wody
- 1 szklanka maki żytniej
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- kawałek skórki z razowego chleba, opcjonalnie
- 1 łyżka zakwasu żytniego na chleb, opcjonalnie
Przygotowanie
- Do mąki wlewamy powoli wodę i mieszamy, aby nie było grudek. Przelewamy do szklanego słoika lub glinianego garnka.
- Dodajemy rozgnieciony i obrany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, skórkę od chleba i zakwas żytni. Mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3–4 dni.
- Pierwszego dnia po kilku godzinach od nastawienia mieszam zakwas. Później zostawiam go na resztę czasu pod przykryciem i bez mieszania.
- Po 3–4 dniach żurek jest zakwaszony, tzn. czuć intensywny kwaskowy zapach, podobnie też smakuje.
- Z gotowego zakwasu gotujemy żur lub chowamy go do lodówki. Z pozostawionej mąki możemy zrobić kolejny zakwas. Smacznego!
Zarówno dodanie skórki od chleba jak i zakwasu żytniego spowoduje, że zakwas na żurek zrobi się szybciej. Jeśli nie macie któregoś z tych składników to można je pominąć.
Zakwasu wystarczy na duży garnek żuru. Jeśli ktoś nie lubi bardzo kwaśnego żuru trzeba wlewać zakwas stopniowo i próbować.




