Lubię proste i szybkie zapiekanki. Zwykle nie mają zbyt wielu składników i można przygotować je wcześniej. To w nich lubię! Można je komponować wg Naszych upodobań lub wg tego co mamy akurat w lodówce. Ważne, aby był jakiś składnik, który zdecyduje o jej smaku. Moim magicznym składnikiem były grzyby suszone. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Farsz
- 2 szklanki makaronu, dowolnego
- 10 średnich pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 plastry wędzonego boczku
- 5 suszonych grzybów, np.podgrzybków
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypiorek
Sos mornay
- 2 łyżki maki
- 350 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki startego parmezanu lub grana padano
Przygotowanie
- Makaron gotujemy, ma być al dente. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
- Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 10 minut.
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą dodajemy po kolei: pokrojoną cebulę w piórka, podsmażamy 2 minuty, pokrojony boczek, odcedzone i pokrojone suszone grzyby. Na końcu pokrojone w ćwiartki pieczarki. Wszystko podsmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z makaronem.
- Sos mornay. Mąkę przesmażamy z masłem, wlewamy mleko i podgrzewamy przez 1–2 minuty, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien być dość gęsty, jeśli wyjdzie za gęsty możemy dolać odrobinę mleka.
- Posiekany szczypiorek i sos dodajemy do makaronu, dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (naczynia nie trzeba smarować tłuszczem) i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez ok. 25 minut. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!