Przepis wypatrzony u Marthy Stewart choć mocno zmodyfikowany. W oryginale była sama fasolka szparagowa, ja zrobiłam miks warzywny. Ciągle głównym składnikiem została fasolka, ale jest też dodatek cukinii i papryki. To co łączy warzywa to sos beszamelowy. Zapiekankę podałam z grillowanym kurczakiem, ale równie dobrze smakuje z grillowaną rybą. Całość, smaczna przez duże „S”, szybka i efektowna.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Zapiekanka
- 150g fasolki szparagowej
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 mała cukinia
- 3 szalotki
- natka pietruszki
- sól pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos beszamelowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- ok. 3/4 szklanki mleka
- 1-2 łyżki parmezanu, opcjonalnie
- sól i pieprz
Marynata do kurczaka
- 1 duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
- Składniki do marynaty mieszamy i obtaczamy w niej kurczaka, zostawiamy go pod przykryciem na 2–3 godziny.
- Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i gotujemy. Gdy jest lekko twarda przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą (zachowa ładny zielony kolor).
- Szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki, smażymy na oliwie z oliwek. Po 3–4 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Po kolejnych 4 minutach cukinię, przekrojoną wzdłuż i pokrojoną na plasterki. Smażymy do momentu kiedy warzywa są jeszcze lekko twarde/ chrupiące. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy garść posiekanej natki pietruszki.
- Sos beszamel. Gdy smażymy warzywa, jednocześnie przygotowujemy sos beszamelowy (mój z dodatkiem parmezanu). Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę i lekko ją przesmażamy. Po 1 minucie dodajemy stopniowo mleko, aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu, który nie może być za gęsty (coś jak sos czekoladowy do lodów). Dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem.
- Warzywa oblewamy sosem beszamelowym, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub oliwą. Zapiekamy ok. 20–25 minut w temperaturze 180°C.
- Gdy zapiekanka się piecze, wstawiamy kurczaka na rozgrzaną patelnię do grillowania. Jeśli użyliśmy jednej dużej piersi z kurczaka, grillujemy ją po 2–3 minuty z każdej strony i wkładamy do piekarnika na ok. 7 minut, dopiekamy ją. Jeśli piersi z kurczaka są małe, grillujemy je tylko na patelni, wydłużając czas grillowania. Kurczaka kroimy w plastry, układamy na zapiekance i podajemy. Smacznego!
Zapiekankę możemy podawać jako samodzielne danie, uzyskamy wtedy wersję wegetariańską.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!