Z dzieciństwa pamiętam żeberka w sosie robione przez moją mamę. Sama wolę jednak pieczone, a to jest jedna z moich ulubionych wersji. Są dość pikantne, aromatyczne. Pasują idealnie do sałatki z grillowanej cukinii.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- ok. 1-1.2 kg żeberek wieprzowych
Marynata
- 1/2 szklanki ketchupu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki soku pomarańczowego, świeżego
- 3 łyżki worcester sosu
- 1 łyżeczka papryki
- ok. 1 łyżeczki pieprzu cayenne, regulujemy ostrość wg uznania
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie
- Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Sól, pieprz oraz zioła prowansalskie dodajemy do smaku.
- Żeberka płuczemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Zalewamy je marynatą i odstawiamy na kilka godzin lub na noc.
- Przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego z całą marynatą i pieczemy ok. 1,5 godziny pod przykryciem w temperaturze 160°C. Podczas pieczenia od czasu do czasu odwracamy żeberka na drugą stronę.
- Po 1,5 godziny pieczenia usuwamy przykrycie i dopiekamy żeberka zwiększając temperaturę do ok. 180°C. Pozwalamy im się zarumienić, mięso powinno ładnie odchodzić od kości. Smacznego!
Podajemy ze smażonymi ziemniakami i sałatką z grillowanej cukinii.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!