Nie wiem jak Wy, ale ja z tym przepisem stawiałam pierwsze kroki jeśli chodzi o pieczenie ciast, dlatego gorąco polecam wszystkim którzy zaczynają przygodę z wypiekami. Samo ciasto…? Cóż, jest proste, puszyste i wilgotne, waniliowo-kakaowe. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 5 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie
- Będą nam potrzebne dwie takie same lub podobnych rozmiarów miski. Jajka (patrz TIP) wybijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość ubijamy mikserem przez kilka minut na puszystą, jasną masę, powinna zwiększyć się ok. 3 razy.
- Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy bardzo delikatnie. Następnie dolewamy na zmianę wodę i olej, cały czas pamiętamy o delikatnym mieszaniu. Gdy tylko składniki się połączą masę rozlewamy na dwie równe części. Do jednej dodajemy pozostałe 3 łyżki mąki, do drugiej przesiane kakao.
- Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na środek wylewamy po 2–3 łyżki ciemnej masy, na nią białą masę i tak na zmianę, aż zużyjemy całość. Zebrę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175ºC i pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka. Gdy zebra przestygnie posypujemy ją cukrem pudrem. Smacznego!
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, jeśli zapomnicie je wyjąć z lodówki, można na 5 minut włożyć je do ciepłej wody i ocieplić. Tak ocieplone jajka lepiej się ubiją. Można też oddzielnie ubić pianę z białek, pod koniec dodać cukier na kilka etapów i na końcu żółtka. Dalej postępować jak w przepisie: czyli dodajemy mąkę itd.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!