Ziemniakom jako dodatek do drugiego dania zawszę mówię tak, ale lubię je w rożnych postaciach. Tak jak te tutaj. Upieczone w mleku są delikatne, a jeśli nie pożałujemy ziół też aromatyczne. Moja ulubiona wersja jest z tymiankiem lub oregano, Wy zdecydujcie sami.

Składniki

  • 5–6 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek lub oregano

Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Opłukane i osuszone układamy w naczyniu żaroodpornym, dość ścisło.
  3. Mleko doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem lub oregano. zalewamy do połowy ziemniaki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut do godziny. W trakcie sprawdzamy i z wierzchu polewamy pozostałym mlekiem. Podajemy gorące jako przystawkę do różnego rodzaju mięs. Smacznego!