Pierwszy raz jadłam ją we Francji, cóż w końcu to francuska zupa. Od razu przypadła mi do gustu mimo bardzo prostych składników, cebuli, cebuli i jeszcze raz cebuli no i pysznego sera Gruyère. Zupa pyszna, prosta i pewnie nie dla każdego, ale warto spróbować.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 6 dużych cebul
  • 2 łyżki masła
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz
  • 1 bagietka, może być czerstwa
  • ok. 8-10 łyżek startego sera gruyere

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i kroimy na dość grube pół talarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło. Smażymy na tym cebulę na jasnozłoty kolor. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy paprykę i cukier, następnie oprószmy ją mąką. Podsmażamy chwilę i zalewamy winem. Dusimy, aż wino zredukuje się o połowę.
  2. Bulion doprowadzamy do wrzenia dodajemy cebulę z patelni i gotujemy na wolnym ogniu, przez ok. 20 minut. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
  3. Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek. Na każdą z nich układamy po dwie grube kromki bagietki i posypujemy serem gruyere.
  4. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C, do momentu roztopienia się sera. Możemy też wsadzić zupę pod grill. Podajemy od razu. Smacznego!

Sera można użyć w dowolnej ilości, jak widać na zdjęciach użyłam go umiarkowanie, ale jeśli lubicie dużo, można posypać więcej.

Cebulę można smażyć partiami, jeśli nie posiadamy dużej patelni.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!